Måndag, 19 august 2019

Botox® (Botulinum toxin)

Botox® är särskilt lämplig vid behandling av rynkor i pannan och kring ögonen (kråksparkar). Den lämpar sig också för vissa rynkor kring munnen, hakan och på halsen.

Botox är en bakterieprodukt (Clostridium botulinum) och är faktiskt världens starkaste gift. Trots det, är själva preparatet Botox en av de absolut säkraste medicinerna läkarna använder!

Botox är sedan flera år registrerad som läkemedel mot olika typer av muskelspasmer. Preparatet används också mot extrem svettning, mot rynkor, och nyligen har man upptäckt att det även fungerar mot huvudvärk . I April blev det registrerad i USA för kosmetiska behandlingar (Kanada och Polen är andra länder där Botox är registrerad också för rynkbehandlingar, men fler länder håller på att följa efter).

Botox® är ett väl etablerat preparat för behandlingar av muskelkontraktur (muskelspasm) hos både vuxna och barn. Denna substans blockerar nervimpulser som normalt stimulerar muskler till sammandragningar. På senaste tid har man med framgång använt Botox® även inom estetisk dermatologi för behandling av rynkor.

Hudvecken som kallas för rynkor uppkommer och underhålls av ytliga ansiktsmuskler när de drar ihop sig och på det sättet "veckar in" huden.

I och med att dessa muskler är ständigt mer eller mindre sammandragna, kommer "hudveckning" alltid att synas efter att huden förlorat sin ursprungliga elasticitet. Genom att blockera grupper av dessa "rynkmuskler" med Botox® kan man påtagligt jämna ut hudens yta, så att hudvecken försvinner. En sådan behandling gå ut på att små mängder Botox® sprutas in under huden på utvalda ställen med en mycket tunn nål. Effekten på de behandlade musklerna inträder efter några dygn och försvinner efter 4-6 månader. Den kosmetiska effekten på själva rynkor håller sig oftast ett par månader längre tack vare det att huden får vara i fred under tiden och hinner regenerera sig.

Man kan då säga att behandling med Botox® förebygger vidare utveckling av rynkor och kan till viss mån reparera dem. För att bibehålla effekten kan behandlingen upprepas om och om igen med några månaders mellanrum.